Ваш тип особистості за К. Юнгом

people

Ви помічали, що всі люди індивідуальні та типові одночасно? З одними нам легко спілкуватися, з іншими – дискомфортно, до декого притягує неначе магнітом, від спілкування змиінших – хочеться відгородитися.

Навіть спостерігаючи за нашими маленькими дітьми можна побачити, що ці крихітки вже різні, сприймають інформацію не однаково, ніби спеціалізуючись у певній галузі. І таких спеціалізованих структур психіки Карл Юнг визначив 16 - відмінних один від одного типів особистості. Мудрість природи у тому, що кожен із нас - лише 1/16 частина інтегрального інтелекту. Це для того, щоб люди кооперувалися, допомагали одне одному, співпрацювали. «Якщо люди це усвідомлюють і визнають, що кожен - інший, не такий, як ти, і кожен потрібен тобі для чогось, то протистояння та агресія зміниться на співпрацю та вдячність» (Т.Педан, книга «Знайди в житті гармонію »). А якщо замислитися, то ми часто міряємо всіх по собі, відстоюємо своє бачення, нав'язувати своє розуміння. Щоб цього уникнути, достатньо знати свій соціотип або хоча б свої переваги у сприйнятті світу та переваги інших людей.

Що таке соціотип людини  (психоінформаційний код чи психотип)?

Психотип - це певна програма психіки, спосіб сприйняття інформації, її переробки та реакції на навколишню реальність (людей, події тощо). Завдяки спадщині психологів Фрейда та Юнга, які першими встановили, що люди відрізняються між собою психічними властивостями, що виразно виявляються в житті, ми можемо говорити сьогодні про 16 типів – психоінформаційних кодах людей. Роботу в цьому напрямі продовжила учениця Юнга – Кетрін Бріггс зі своєю дочкою Ізабелою Майєрс-Бріггс (США). Вони багато років працювали над системою тестів для визначення інформаційних пріоритетів людини. Сьогодні це відомий тест МВТІ (Ідентифікатор типів Майєрс-Бріггс). Сьогодні цю типологію використовують у США та багатьох європейських країнах для профорієнтації молоді, при вступі до ВНЗ, прийомі на роботу, враховують соціотипи також при формуванні робочих груп та колективів.

У опитувальнику МВТІ наголос поставлено саме на ділових якостях особистості. На початку 1970-х років литовською економісткою і соціологом Аушрою Аугустинавічюте на стику соціології, психології та інформатики була створена соціоніка на основі роботи Карла Густава Юнга "Психологічні типи", де він описав 16 варіантів здорового сприйняття реальності, теорії сприйняття, обробки психікою інформації і навіть обмін нею).

З чого складається психотип?

Психіка кожної людини складається з 4 основних складових-цеглинок - дихотомій, психічних уподобань. Це так званий базис Юнга (4 дихотомії або 8 протилежних психічних ознак):

               звідки людина отримує ЕНЕРГІЮ  -  екстраверт-інтроверт
  по якому каналу сприймає ІНФОРМАЦІЮ  - сенсорик-інтуїт
  як приймає РІШЕННЯ  - логік-етик
     як будує події та ДІЯЛЬНІСТЬ  - раціонал-ірраціонал

Ці психічні однаки можна зобразити у вигляді чотирьох шкал, чотирьох пар дихотомій:

    dihotomii

У кожного з нас є вроджене, природне тяжіння одного з полюсів шкали. Хоча у всіх наших щоденних заняттях ми використовуємо обидві сторони кожної переваги, ми робимо це з нерівною частотою, легкістю, енергією та успіхом. Ті уподобання, які від природи у нас більш розвинені, провідні, ми автоматично використовуємо частіше. Саме вони й становлять сильні сторони нашої особистості. Мені дуже подобається вправа для ілюстрації сильних-слабких сторін із книги «Якого типу ваша дитина?» (Пол Д. Тайгер, Барбара Беррон-Тайгер): «Якщо у вас під рукою є ручка або олівець, то виконайте просту вправу, яка зробить вам це положення кришталево ясним. Розпишіться на папері або навіть на полях цієї книги. Зробити це дуже легко, чи не так? Чудово. А тепер візьміть ручку в іншу руку та розпишіться ще раз. Ну як? Що ви можете сказати про цей досвід? Ви помітили, що писати тією рукою, яка від природи у вас ведуча, природно та зручно, це виходить само собою. Швидше за все, ви навіть не думаєте про те, що робите. Але коли ви берете ручку в іншу руку, ви почуваєтеся незручно і некомфортно, і, швидше за все, вам доведеться витратити набагато більше часу і сил, але підпис, який ви отримаєте в результаті, все одно здаватиметься дитячим і невмілим».

Тип особистості складається з 4 психічних ознак, які відображають переваги людини у кожній парі на шкалі дихотомій. Ось, наприклад, навіть з короткого опису пар цих чотирьох ознак ви можете сказати, до чого ви більш схильні. Можемо провести з вами експрес-діагностику ваших уподобань, для чого вам із запропонованих пар-дихотомій потрібно вибрати одну ознаку більш вам характерну:

Раціональні

Схильні планувати роботу та виконувати її до кінця. Легко дотримуються встановлених правил дисципліни та порядку. До будь-якої роботи, до події їм необхідно підготуватися, продумати всі деталі, запланувати, не прогавити нічого. Дотримуються мудрості "сім разів відміряй - один раз відріж". Працездатність, як правило, стабільна.

Ірраціональні

Вважають за краще бути вільними від планів і робити те, що запропонує випадок. Працюють нестабільно, ривками, спалахами, під настрій. Не люблять довго робити одне й те саме, тяжіють до нових справ, тому можуть не доводити справи до кінця, якщо зникла необхідність. Можуть одночасно займатися кількома справами. Можуть відразу включитися в ситуацію, в роботу, на льоту розбираючись у деталях. Досягають успіхів, коли діють імпровізовано, спонтанно, не за планом.

Екстраверти

Заряджаються та відновлюють енергію у зовнішньому світі, беручи участь у подіях, у спілкуванні з людьми. Звернуті до зовнішнього світу та підпорядковані його вимогам. Вільний час проводять на людях, шукають нових переживань. Ініціативні, люблять дії, схильні впливати на ситуацію, вести за собою.

Інтроверти

Витрачені сили та енергію відновлюють на самоті, на природі, у тісному колі сім'ї чи з близьким другом, наодинці з улюбленим заняттям. У розмові пожвавлюються тоді, коли тема відповідає їхнім інтересам, ідеям. Увага звернена до свого внутрішнього світу, власні почуття, переживання, думки важливіші за будь-які зовнішні події. Більш схильні до роздумів, ніж до вчинків. Мають вузьке коло друзів.

Логіки

Люблять аналізувати та в усьому встановлювати логічний порядок. Але складно розібратися у людських відносинах, їх почуттях та емоціях. Про свої почуття говорити не вміють і не люблять, не люблять з'ясовувати стосунки. Інтереси справи на першому плані. Рішення приймають, виходячи з принципів, закону, порядку. Часто критикують та висловлюють зауваження.

Етики

Люди почуттів. За бажання вміють чудово ладнати з оточуючими, добре відчувають їх внутрішній емоційний стан, вміло маніпулюють своїми та чужими почуттями. Схильні йти на компроміси заради добрих стосунків, уникають звинувачень. Часто говорять компліменти, хвалять, підбадьорюють. Ухвалюють рішення під впливом симпатій. Легко переконують та вмовляють людей.

Інтуїтивні

Чудово відчувають майбутнє та можливості. У думках завжди спрямовані вперед чи розмірковують про минуле. Тяжіють швидше до теоретизації, ніж до практичної діяльності. Продукують нові ідеї. Захоплюються всім новим, незвіданим, рутина їх стомлює.

Сенсорні

Через відчуття сприймають навколишній світ - через смак, кольори, запахи, естетичну насолоду. Живуть сьогоденням, про майбутнє розмірковувати складно. Часто мають "золоті руки", вміють і люблять працювати руками. Практичні та діяльні, наполегливі. Реалісти, які не люблять порожніх фантазій, справ, які не передбачають практичних результатів.

Ця експрес-діагностика показує, що у кожного з нас є провідні уподобання, властивості психіки, якими ми користуємося частіше та з більшою легкістю, як кажуть «на автопілоті». Протилежними слабшими ознаками ми можемо користуватися, але з великими витратами фізичних сил, емоцій, життєвої енергії (аж до виснаження, якщо слабко розвинена ознака експлуатується часто). До речі, цілеспрямований розвиток слабкої сторони психіки для активного використання з часом призводить до психо-емоційного виснаження, вигорання, нервових зривів і навіть фізичних захворювань. Тому знати свої сильні та слабкі сторони важливо та корисно, щоб екологічно по відношенню до себе вибудувати свій шлях особистісного росту та розвитку, підібрати діяльність відповідно до своїх вроджених уподобань.

Також важливо зазначити, що конфлікти найчастіше народжуються там, де відбувається зіткнення чи двох однакових переваг чи навпаки – діаметрально протилежних. Але це тема окремої статті про закономірності інтертипних відносин між людьми.

Не існує "хороших" чи "поганих" типів - кожен із нас унікальний, потрібен оточуючим людям та суспільству. Головне зрозуміти, де використовувати свої вроджені здібності, унікальні можливості та таланти, щоб прийти до успіху та самореалізації, зробити свій неповторний внесок у розвиток людства!

Визначення типу особистості - це потужний та ефективний метод розуміння своєї істинної вродженої природи. Це щось інше, ніж виховання людини, її культурний рівень, його професія: це спосіб обміну інформацією та діями з навколишнім світом, це тип сприйняття, обробки інформації та реакції на неї.

Знання свого типу особистості вам дасть можливість:

  • Розкрити вроджений потенціал, індивідуальність, стати впевненою в собі людиною, знати свої сильні та слабкі сторони, знати свої потреби та способи їх задоволення, бути самостійним у вирішенні життєво важливих питань.
  • Знати мотиви вчинків як своїх, так і інших людей, свідомо діяти та об'єктивно оцінювати свою поведінку.
  • Правильно обрати професію, справу до душі, яка не буде вас втомлювати і вести до вигорання 
  • Знайти коханих, друзів та однодумців, створити гармонійну родину.
  • Уникати конфліктів, непорозумінь, прогнозувати стосунки з іншими.
  • Формувати ефективну психічно сумісну робочу групу, правильно підібрати методи стимулювання персоналу та стиль управління колективом.
  • Вирішити соціальні проблеми невдоволення, роздратування та психосоматичних захворювань, які виникають через незнання власної природи та законів міжособистісних взаємодій.

Розуміння свого типу допомагає підкреслити сильні та конструктивні аспектах вашої індивідуальної природи. В результаті ви можете скоротити кількість стресів, конфліктів, бути щасливішими, побудувати карту свого життя, яка допоможе розквітнути вам по-справжньому.

Тип особистості визначається на основі заповнення опитувальника та індивідуальної бесіди. На основі цієї консультації можливе складання ділової та особистої характеристики для успішної самореалізації. Також за вашим бажанням ми можемо продовжити роботу у форматі коуч-сесій для створення вашої особистої моделі ефективності та реалізації вашого потенціалу.

Welcome!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'xsl' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: